הדינמיקה של תהליכים ומבנים בקרום כדור הארץ והמעטפת העליונה

החוקר.ת מאחורי המחקר

קבוצת המחקר של פרופ' בן-אברהם עוסקת במחקר יישומי של הדינמיקה של תהליכים ומבנים בקרום כדור הארץ והמעטפת העליונה, באמצעות שיטות גיאופיזיות יישומיות שונות: סייסמיקה, גרבימטריה, מגנטיקה ושפיעת-חום. המידע הגיאופיזי משמש להצגת מודלים של התפתחות הלוחות הטקטוניים ושוליהם, בים וביבשה. בנוסף, עוסקת הקבוצה באיסוף נתונים ישירים על קרום כדור הארץ בעזרת קידוחים.

 

פעילותה של קבוצת המחקר מתאפיינת בשיתוף פעולה בינלאומי ואזורי עם חוקרים מאוניברסיטאות ומוסדות מחקר מרחבי העולם: ארה"ב, איטליה וגרמניה, וכן עם חוקרים מירדן והרשות הפלסטינית (במסגרת קרן MERC המקדמת פרויקטים של שיתוף פעולה מדעי אזורי במזרח התיכון).

 

הקבוצה מתמחה בגיאופיזיקה ימית ומבצעת מחקרים הכוללים בין השאר סקרים סיסמיים רדודים ועמוקים במפרץ אילת, בים המלח, בכנרת ובים התיכון. המחקרים עוסקים בהתפתחות האגנים בישראל (מפרץ אילת, ים המלח והכנרת) וכן בתהליכים המעצבים את הים התיכון ואגני המשנה שלו. במשך עשרות שנות פעילות מדעית הניבו מחקרי הקבוצה מידע חיוני כגון מפות בתימטריות (עומק מים) מפורטות של מפרץ אילת, ים המלח, והכנרת, ומודלים של המבנה הרדוד והעמוק של קרום כדור הארץ באגנים אלו. 

 

בהובלה של פרופ' בן-אברהם בשיתוף עם מוטי שטיין מהמכון הגיאולוגי, יצא אל הפועל ב-2011 הקידוח העמוק בים המלח, כחלק מהפרויקט העולמי לקידוחים יבשתיים (ICDP). אסדת קידוח נבנתה והוצבה בשתי נקודות בים המלח לצורך הפרויקט. הקידוח הניב גלעינים מקרקעית ים המלח, עד לעומק של 456 מ' מתחת לקרקעית הים. גלעינים אלו הם ארכיון יקר ערך ויחיד במינו של מידע גיאולוגי, גיאוכימי, ביולוגי, בוטני ואקלימי לאורך רצף של מאות אלפי שנים. 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>