מדעים פלנטריים (מדעי החלל)

עודכן: 27.12.2022

מדעים פלנטריים (מדעי החלל)
מודל של היווצרות והתפתחות של פלנטה ענקית בדיסקה הסולרית

תחום זה עוסק בחקר סביבתו הקרובה והרחוקה של כדור-הארץ, בכוכבי לכת (פלנטות) וירחיהם, שביטים, אסטרואידים, המרחב הבינפלנטרי והשמש. המדעים הפלנטריים עוסקים גם בחקר השכבות המיוננות (יונוספירה ומגנטוספירה) הנמצאות בגבהים של מאות ואלפי קילומטרים מעל פני כדור-הארץ ומעל כוכבי לכת אחרים ובאינטראקציה בין התווך החללי לבין חלליות ולוויינים ועם השמש.

 

חקר כוכבי הלכת מתרכז במבנה של כוכבי הלכת הארציים (כוכב חמה, נוגה, ארץ ומאדים) וכוכבי הלכת הענקיים (צדק, שבתאי, אוראנוס ונפטון), בירחיהם ובתיאוריות להיווצרות מערכת השמש. המחקר בנושאים אלה מנסה לענות על שאלות כגון: כיצד נוצרו כוכבים? כיצד נוצרו הפלנטות במערכת השמש ומחוצה לה? מהו מקורו של הירח? האם קיימים או היו בעבר מים נוזליים במאדים? ואם כן האם נוצרו בו חיים אי פעם וכיצד? מהן הטבעות סביב כוכבי הלכת הענקיים וכיצד הן קשורות להיווצרות ולהתפתחות כוכבי הלכת? מה קורה באטמוספירת טיטן (ירחו של שבתאי והיחיד מבין ירחי מערכת השמש שיש לו אטמוספירה?) מדוע תנועתו של אוראנוס סביב השמש שונה מתנועת כוכבי לכת אחרים במערכת השמש? מה מבנה והרכב השביטים? האם יפגע בכדור הארץ שביט או אסטרואיד?

 

מחקר רב נערך בנושא השביטים (כוכבי שביט) שכולל את מבנה והרכב הגרעין, ההילה והזנב המרשים, מקור השביטים והאסטרואידים, הקשר בין השביטים ובין ראשית החיים. המחקר משלב תצפיות, ניסויי מעבדה, חישובים תיאורטיים ונתונים שמופקים ממשימות חלל. מחקר ניסיוני, שמתבצע במעבדה להדמיית שביטים, יחד עם פיתוח מודלים תיאורטיים, תורם רבות להבנת היווצרות השביטים, הבנת תהליכים המתרחשים בהם כאשר הם מתקרבים לשמש, תרומתם לכדור-הארץ ולכוכבי לכת אחרים. 

 

חקר השמש ככוכב ביקום מתייחס למבנה הפנימי, לתהליכים המתרחשים בתוכה (כגון היתוך גרעיני של מימן בליבת השמש) וכיצד הם באים לידי ביטוי חיצוני. חקר השמש כולל את רוח השמש והשפעת הפרעות בשמש (התפרצויות למשל) על האטמוספירות, היונוספירות והמגנטוספירות סביב כוכבי הלכת.

 

חקר התווך הבינפלנטרי כולל את האינטראקציות המסובכות שבין התווך החללי ובין כוכבי הלכת, ירחיהם, חלליות ולוויינים. לאינטראקציה עם חלליות ולוויינים השלכות מעשיות רבות הקשורות בפעילותם התקינה של לוויינים בחלל בשימושיהם השונים כגון: תקשורת בינלאומית וארצית, מחקרים אוקיאנוגרפיים, מחקרים בחקלאות, מאזן מים, שימושים צבאיים, מעבורות חלל, חקר מערכת השמש והיקום.

 

על מנת להבין את התהליכים הבסיסיים הפועלים בסביבות הגופים במערכת השמש והתווך הבינפלנטרי משתמשים בתחומי פיזיקה וכימיה שונים ומגוונים כמו התיאוריה הקינטית של הגזים ופלאסמות, הידרודינמיקה ומגנטוהידרודינמיקה, מכניקת הזורמים, פיזיקה גרעינית, אטומית ומולקולרית, אופטיקה, קינטיקה כימית, תרמודינמיקה. 

 

 

חוקרים.ות:

 

פרופ' מוריס פודולק

morris@tauex.tau.ac.il

היווצרות פלנטות סביב השמש שלנו וסביב כוכבים אחרים. מבנה ואבולוציה של פלנטות ענק. מבנה ואבולוציה תרמית של כוכבי שביט ו-KBO’s.  זרימת גז ואבק בגופים קטנים.  התנהגות של אירוסולים באטמוספירות פלנטריות ובערפיליות סביב כוכבים אחרים.

 

פרופ' דינה פריאלניק-קובץ

dinak@tauex.tau.ac.il

כוכבי שביט: המבנה הנקבובי של גרעין השביט והרכבו, התפתחות כוכבי השביט במסלולים סביב השמש, יצירת מים בתוך כוכבי שביט, התפרצויות, פעילות במרחקים גדולים מן השמש, זרימת גז ואבק בתוך גרעין השביט ופליטתם אל ההילה. כוכבי לכת: מודלים נומריים של פנים כוכב הלכת מאדים, התפתחות כוכב הלכת מאדים – יצירת הגרעין, מעבר פאזה, פעילות געשית, מים וקרח במאדים. התפתחות כוכבים: תגובות תרמוגרעיניות, התפרצויות כוכבי נובה, מבנה והרכב הערפילית הנפלטת.

 

פרופ' שי צוקר

shayz@tauex.tau.ac.il

חקר כוכבים כפולים ופלנטות מחוץ למערכת השמש בשיטות שונות מכדור הארץ ומלוויינים אסטרונומיים (בעיקר גאיה), מחקר סטטיסטי של הפלנטות הידועות מחוץ למערכת השמש, מכניקה מסלולית, אנליזה של סדרות עתיות של נתונים אסטרונומיים.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>