היסטוריה

עודכן: 27.12.2022

היסטוריה

החוג לגאופיזיקה החל את דרכו באמצע שנות ה-60 כ״מכון לחקר החלל״. רוב פעילותו עסקה בחלל ובשימושים בו לחקר האטמוספירה. אנשי הסגל במכון כללו את פרופ' עתי קובץ, פרופ' אהרון אביתר, פרופ' יהויכין יוסף, פרופ' דן לבנטל, פרופ' יוסף אוטרמן ואחרים.

בסוף שנות השישים צורפה פרופ' ציפורה אלתרמן, חוקרת בכירה בתחום הסייסמולוגיה ממכון וויצמן, כדי לנהל ולבנות מחלקה חדשה שתעסוק בתחומים רחבים יותר כגון בגאופיזיקה, מדעי האטמוספירה וחקר החלל. למטרה זו החלה פרופ' אלתרמן לגייס אנשי סגל בתחומים השונים כגון: פרופ' ג׳ורג׳ אורינג, פרופ' אביהו גינצבורג, פרופ' זאב לוין, פרופ' אורי זמיר. המחלקה שינתה את שמה ל״מחלקה למדעי הסביבה״. בנוסף למחקר התמקדה המחלקה בהדרכת תלמידים.ות לתארים מתקדמים.

המחלקה התפתחה וסכומי כסף גדולים למחקר גויסו ממקורות ישראליים ובינלאומיים. עם העלייה בדרישות להרחבת ההוראה והמחקר הוחלט לגייס אנשי.ות סגל נוספים.ות. באמצע שנות ה-70 הצטרפו פרופ' עקיבא בר-נון ופרופ׳ מוריס פודולק למחלקה, שהפכה בינתיים לחוג לגאופיזיקה ומדעים פלנטריים. כמה שנים לאחר מכן החליטה האוניברסיטה להעביר את הגיאולוגים פרופ' עקיבא פלכסר ופרופ' אלי גביש מהמחלקה לגיאוגרפיה אל החוג, ונוספה תכנית חדשה ללימודי תואר ראשון.

בתחילת שנות ה-80 הצטרפו פרופ׳ דן קוזלוב, פרופ' צבי בן-אברהם ופרופ׳ פנחס אלפרט לסגל החוג. בשנות ה-90 הצטרפו פרופ׳ דינה פריאלניק-קובץ, פרופ׳ קולין פרייס, פרופ׳ שמעון ודובינסקי. מספר התלמידים.ות לתארים השונים גדל, וחלקם.ן משמשים.ות כיום בתפקידים בכירים במוסדות להשכלה גבוהה בארץ ובחו"ל וכן במכוני מחקר שונים. משנת 2000 ואילך הגיעו לחוג שמוליק מרקו, אייל חפץ, משה רשף, נילי הרניק, רוית חלד, אלון זיו ורן בכרך שהחליפו חלק מהסגל שיצא לגמלאות. בשנת 2014 שונה שם החוג ל״החוג למדעי כדור הארץ״ ונוסף לחוג פרופ' יבגני לנדא.

בעקבות שינויים ארגוניים באוניברסיטה הוקם בשנת 2016 בית הספר למדעי כדור הארץ ובו שני חוגים: החוג לגאופיזיקה והחוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם. בימים אלה החוג מתארגן מחדש לקראת פרישה של ארבעה מותיקי החוג לגמלאות וקליטה של אנשי סגל חדשים בשנים הקרובות.